Tagtik

"Bescherming coronavaccins neemt snel af, vooral tegen besmetting met symptomen"

Gezondheidsinstituut Sciensano waarschuwt in een studie dat de bescherming die de coronavaccins bieden, snel afneemt. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant. De boosterprik krikt die bescherming wel snel op, blijkt uit de studie waaraan anderhalf miljoen Belgen meewerkten. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming wel relatief stabiel.

Wie de eerste twee dosissen kreeg, de zogenoemde primaire vaccinatie of basisvaccinatie, was initieel voor 81 procent meer beschermd tegen een symptomatische infectie met delta dan niet-gevaccineerden. Dat percentage nam na 100 tot 150 dagen (3 tot 5 maanden) af tot 56 procent. Na de boosterprik klimt het weer naar 84 procent.

De bescherming tegen ziekenhuisopname blijft inderdaad best goed, dat blijkt ook uit de Sciensano-studie. Zowel basisvaccinatie als de boosterprik blijven tussen de 90 en 94 procent meer bescherming bieden tegen ziekenhuisopname door delta dan als je niet gevaccineerd bent. De vaccins voorkomen dus nog redelijk goed ernstige ziekte, maar helpen niet meer om de epidemie in te dijken. De bescherming tegen infectie gaat dan weer wel vrij hard naar beneden tegen omikron, ook na de booster zien we een afname. Dat zorgt ervoor dat het virus meer blijft circuleren dan bij de deltavariant.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren