Tagtik

Wanhoop trekt over Noord-Korea: Kim Jong Un verbiedt zelfmoord

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die al dertien jaar aan de macht is, vaardigde een geheim bevel uit om het stijgende zelfmoordcijfer in zijn land tegen te gaan. Hij noemde het een “daad van verraad tegen het socialisme”, aldus verklaringen van lokale functionarissen aan Radio Free Asia (RFA). 

De surrealistische richtlijn, die naar alle provincies is gestuurd, eist dat lokale leiders hun verantwoordelijkheid nemen, maar details over “preventieve maatregelen” blijven onduidelijk.

Dit besluit komt op het moment dat we een alarmerende stijging constateren van het zelfmoordcijfer in Noord-Korea, geschat op 40% in 2022 door de inlichtingendiensten van buurland en vijand Zuid-Korea. Een golf van wanhoop die wordt toegeschreven aan een slechte mentale gezondheid door de economische tegenspoed, waaronder armoede en hongersnood en het gebrek aan positieve toekomstperspectieven in Noord-Korea.

Een regionale functionaris benadrukte dat de meeste zelfmoorden te wijten waren aan extreme armoede, daarbij verwijzend naar het hartverscheurende verhaal van een 10-jarige jongen en zijn uitgehongerde ouders die zelfmoord pleegden door rattengif te eten.

Noord-Korea, een van de minst democratische landen ter wereld, onderdrukt alle kritiek op de regering. Volgens The Conversation zijn sinds het einde van het conflict op het Koreaanse schiereiland ongeveer 300.000 Noord-Koreanen de repressie ontvlucht.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan in België terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.
Denk je aan zelfmoord? We zijn er voor je. Je kunt in Nederland met ons geheel anoniem bellen of chatten. Bel gratis 0800-0113. Chat met ons. www.113.nl.

(Tagtik/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren