Tagtik

Vanaf 2023 moet u verplicht renoveren bij aankoop energieverslindende woning

De Vlaamse regering wil dat wie een woning aankoopt met een slechte EPC-score, die vanaf 2023 verplicht energiezuiniger moet maken.

De slechtste EPC-scores van E of F moeten teruggebracht worden naar een betere score van tenminste D. Op die manier worden energieverslindende huizen alsnog energiezuiniger. Wie zo'n woning koopt, moet binnen de vijf jaar dus de nodige inspanningen doen om het gebouw naar niveau D te brengen. Er komen renteloze leningen, tot 20.000 euro, bovenop bestaande premies om mensen financieel te helpen bij die renovatiewerken.

"In elk geval is deze beslissing van de Vlaamse regering om minstens naar een label D te gaan maar een tussenstap, want nu al is bepaald dat we tegen 2050 naar de beste energiescore moeten, een label A", zegt Eline D’hooge, coördinator bij OVED, het Overlegplatform voor Energiedeskundigen, in het Journaal.

In het energieprestatiecertificaat staan ook adviezen welke maatregelen je best neemt om je woning energiezuiniger te maken. Om te voorkomen dat je je op die manier vastrijdt, raadt D’hooghe aan om je te laten ondersteunen door een architect, een energie-adviseur en een deskundige aannemer.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Journaal - Terzake - De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren