Tagtik

Vader Kompany: beelden Leopold II horen thuis in museum

De vader van topvoetballer Vincent Kompany, Pierry Kompany, vindt dat de beelden van koning Leopold II thuis horen in een museum. Bovendien moet volgens hem de overheid en koning Filip hun excuses aanbieden voor het koloniale verleden. Dat zegt de burgemeester van de Brusselse gemeente Ganshoren in een interview. “Als de staat zich verontschuldigt, zou dat al veel zijn. Maar als de koninklijke familie dat ook zou doen, zou dat des te groter worden.", zegt Kompany.

Openbare beeldwerken van de vroegere Belgische koning Leopold II worden overal in ons land vernield. Volgens Pierre Kompany hadden die beelden jaren geleden al verwijderd en in museau geplaatst moeten worden. "Niemand gaat een museum in om ze kapot te maken.", aldus de burgemeester. Kompany vindt dat er op school op dit moment te weinig wordt ingegaan op het koloniale verleden. Hij pleit er dan ook voor om dit op te nemen in de lesprogramma's op Belgische scholen. 

Pierre Kompany is in 1947 geboren in Oost-Congo. Hij vluchtte nadien naar België, omdat hij deelnam aan een studentenopstand in 1975. Hij kreeg in 1982 de Belgische nationaliteit. (Skwadra by Tagtik/Source: ANP)

Ook dit kan u interesseren