Tagtik

"Open Vld wordt niet vervangen door SP.A in Vlaamse regering"

Er ligt geen scenario klaar om Open Vld te vervangen door SP.A in de Vlaamse regering. Dat zegt minister-president Jan Jambon. Er klinken stemmen om de liberalen te vervangen, omdat ze zouden dwarsliggen over een aantal zaken. Gisteren nog kwam er een demarche van Open Vld-minister bart somers inzake de praktijktesten. Hij had een persbericht uitgestuurd waarin hij lokale besturen aanmoedigde om praktijktests te organiseren. 

De al dan niet bewuste communicatie over praktijktesten zorgde binnen de Vlaamse regering voor heel wat onrust. De plooien moesten daarom gisterennamiddag intern gladgestreken worden tijdens een crisisberaad. Somers ging met zijn persbericht namelijk in tegen N-VA-collega van Wonen Matthias Diependaele. Die had donderdagavond klaar en duidelijk gezegd dat hij tegen het invoeren van praktijktests en mystery calls is om discriminatie op de Vlaamse huurmarkt tegen te gaan. 

Het is dan ook opmerkelijk dat Somers gisteren toch een persbericht de wereld instuurde om de praktijktesten te organiseren. Hij gebruikte maar liefst 25 keer het woord 'praktijktest'. "Er was vooraf binnen de top van de Vlaamse regering een afspraak gemaakt om niet over praktijktests te spreken. Maar toen het persbericht verspreid werd gingen binnen de Vlaamse regering een paar alarmbellen af.", klinkt het bij Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt uit verschillende bronnen.

Er kwam na het crisisberaad uiteindelijk een gemeenschappelijke verklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA), Bart Somers en CD&V-minister Hilde Crevits. Opmerkelijk was dat het woord praktijktests hier niet één keer viel. "We hebben beslist om de semantische discussie achter ons te laten.", aldus Somers. De drie ministers kondigden aan dat academici nu een monitoringsysteem moeten uitwerken om discriminatie te bestrijden.

De (mis)communicatie van gisteren toont nog maar eens aan dat er ruis zit op de relatie tussen de N-VA en Open Vld. "We horen dat ook uit heel wat hoeken. In de Wetstraat duikt regelmatig het scenario op dat Open VLD vervangen zou worden door SP.A", weet De Smedt. "Dat zou ook passen in de federale formatiepuzzel, waarbij de N-VA zou gaan samenwerken met SP.A en hun Franstalige tegenhangers van de PS.", klinkt het bij de Wetstraatjournalist.

Vlaams minister-president Jan Jambon ontkent de geruchten. Volgens hem ligt zo een scenario absoluut niet op tafel. Ook Vlaams minister Ben Weyts zei al lachend dat dit helemaal niet aan de orde is. "We zijn daar allemaal niet mee bezig. We hebben een kleine discussie kunnen beslechten en draaien een bladzijde om.", zegt Weyts. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS)

Ook dit kan u interesseren