Tagtik

'Onrustwekkende hittegolf in komende dagen in België'

We staan aan het begin van een hittegolf in België. “Normaal krijgen we te maken met zeer hoge temperaturen”, zegt Pascal Mormal in La Libre. De vraag is of we op weg zijn naar het meer optimistische scenario, met maximumtemperaturen tussen 32 en 34 graden, of het meest pessimistische, met temperaturen boven de 35 graden en die zouden kunnen flirten met 40 graden. In de afgelopen dagen heeft het meest extreme scenario alvast "de neiging om geloofwaardigheid te winnen".

Hittegolven volgen elkaar op in België en Europa, en dat schrikt degenen af ​​die dagelijks weersverschijnselen analyseren. "Je moet begrijpen dat herhalingen van dergelijke hete sequenties echt problematisch zijn. We moeten zien of dit scenario zich de komende decennia voortzet... Het zou zeer zorgwekkend zijn."

Zondag is het eerst overwegend zonnig met slechts hier en daar enkele lage wolkenvelden. In de loop van de dag verschijnen er vooral over het oosten en in het centrum wolkenvelden. Naar het westen toe en vooral aan zee blijft het de hele dag zonnig. Ook in Belgisch Lotharingen is het vaak zonnig. De maxima liggen tussen 17 graden in de Hoge Venen en lokaal 24 graden in het westen. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind. Dat meldt het KMI.

Zondagavond lossen de wolken over de oostelijke landshelft stilaan op. Volgende nacht blijft het helder tot lichtbewolkt met enkele hoge wolkenvelden. Op het einde van de nacht is er in het noordwesten en het noorden kans op lage wolken en enkele mistbanken. De minima schommelen tussen 6 en 10 graden in de Ardennen en tussen 10 en 13 graden elders. De zwakke wind ruimt van noord naar noordoost.

Maandag blijft het droog en is het eerst overal zonnig. In de loop van de dag ontwikkelen er zich in het binnenland stapelwolken. In het westen en het centrum is er dan nog plaats voor de zon, in het oosten overheerst overdag de bewolking. De maxima schommelen van 21 graden in de Hoge Venen tot 26 à 27 graden in het centrum en in Belgisch Lotharingen. De zwakke en veranderlijke wind wordt later soms matig uit noord tot noordoost.

Dinsdag is het overwegend zonnig met af en toe hoge wolkenvelden. Het wordt warm bij maxima van 25 à 27 graden aan zee en in de Hoge Venen tot tussen 29 en 31 graden in het centrum. De wind is overwegend zwak en veranderlijk. In de Kuststreek steekt er in de loop van de namiddag een lichte zeebries op uit west tot noordwest.

Woensdag is het nog altijd zonnig met wat hoge wolkenvelden. Door de nadering van een nieuwe hogedrukkern boven de Britse Eilanden draait de wind in de loop van de dag naar het westen tot het noordwesten zodat het later overdag minder warm wordt. Over het centrum en het zuidoosten kunnen aanvankelijk nog temperaturen tussen 28 en 33 graden genoteerd worden. Naar het noordwesten toe schommelen de maxima eerder tussen 25 en 28 graden en aan zee rond 22 graden.

(Skwadra by Tagtik/Source: La Libre - KMI/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren