Tagtik

Ongezien: Vlaamse krant kiest openlijk partij voor Open Vld-voorzitter

Het is ongezien in Vlaanderen en de hedendaagse politiek dat een krant openlijk partij kiest voor een politieke partij. De Morgen-hoofdredacteur, Bart Eeckhout, krijgt deze trieste primeur. Hij steunt de plannen en het pleidooi van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert voor een sterke Belgische federale staat. "Het is tijd om dit politieke en intellectuele taboe te slopen.", aldus Eeckhout. Lachaert bedankt De Morgen op sociale media voor de steun.

Eerder deze week pleitte Egbert Lachaert dat er terug meer macht moet gegeven worden aan het federale beleidsniveau. "Anders zal België uit elkaar vallen.", zo verdedigde Lachaert zijn visie. "Als de regio’s geen akkoord vinden over een bepaald dossier, moet de federale regering de knoop kunnen doorhakken. Het Overlegcomité is daarvoor het ideale instrument.", klinkt het.

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang maakten al brandhout van het pleidooi van Lachaert. Toch krijgt de Open Vld-voorzitter nu steun uit onverwachte hoek. De krant De Morgen spreekt haar uitdrukkelijke steun uit voor de plannen van Lachaert. "Wil de Belgische overheid haar burgers beter beschermen tegen rampspoed, dan is een sterkere federale staat noodzakelijk. Het is tijd om dit politieke en intellectuele taboe te slopen.", aldus hoofdredacteur Bart Eeckhout.

Eeckhout vindt dat het taboe is geworden om te pleiten voor een sterke federaal België, omdat in Vlaanderen de voorbije decennia voornamelijk gepleit werd voor sterkere deelstaten.

"Die federale versterking zit nog altijd versluierd in een politieke en intellectuele taboesfeer. Al vijftig jaar lang krijgt, zeker in Vlaanderen, de intellectuele voorhoede de boodschap ingelepeld dat 'meer autonomie' altijd een goede zaak is.", klinkt het. "En dus blijft de kernvraag van elke institutionele hervorming: wat kunnen we nog meer uit elkaar trekken?", besluit Eeckhout.

Lachaert toonde zich via Twitter tevreden met de steun van De Morgen. (Skwadra by Tagtik/Source: Twitter)

Ook dit kan u interesseren