Tagtik

Merkel en Macron geven Johnson 30 dagen: "Wir schaffen das"

Het brexit-overleg van de Britse premier Boris Johnson met Angela Merkel en Emmanuel Macron, die de EU vertegenwoordigen, is afgelopen. Johnson klinkt nog steed optimistisch na zijn onderhoud met Marcon in Parijs. "Ik wil een akkoord en ik denk dat we nog altijd een akkoord kunnen bereiken. Een goed akkoord ook", klinkt het.

De Franse president klonk iets minder enthousiast: "Ik word gezien als de harde onderhandelaar in dit dossier. Maar ook ik wil een oplossing", reageerde Macron na afloop van het gesprek. Toch lijkt het steeds moeilijker te worden om tot een gezamenlijke oplossing te komen voor de befaamde backstop-impasse. Noch Johnson, noch de EU willen dat er op 31 oktober een harde Brexit komt, maar wie doet water bij de wijn?

Merkel en Macron hebben de bal in het kamp van Johnson gelegd. Merkel heeft de Britse premier gisteren immers welgeteld dertig dagen tijd gegeven om een alternatief voor te stellen die de Ierse backstop moet vervangen.

Boris Johnson wil alleen akkoord gaan met een brexit-deal zonder de Ierse backstop, die beschouwt hij immers als ondemocratisch. De backstop is het mechanisme dat garandeert dat er geen harde grens met Noord-Ierland komt, dit zal de Britten mogelijk in een Europese douane-unie houden. De EU heeft al herhaaldelijk gezegd niet opnieuw te willen onderhandelen over die backstop.

Als Johnson erin slaagt een werkbaar alternatief te bedenken, zal Europa dat ernstig bekijken. "U hebt ons een deadline van 30 dagen gegeven, en daar ben ik zeer blij mee", zei hij aan Merkel. "Het is aan ons om met deze oplossingen op de proppen te komen, en dat is wat we willen doen. Wir schaffen das", reageerde Johnson.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren