Tagtik

“Francken is zich aan het warmlopen om minister te worden in een PS-regering”

"Wat ik zou doen als ik een Vlaams-nationale meerderheid zou hebben: ik doe een eenzijdige soevereiniteitsverklaring vanuit het Vlaams Parlement, maar ik laat die intreden in 2029. Dan zeggen we aan de Franstaligen: ofwel gaan we aan tafel zitten om te praten, ofwel gaan we in 2029 onze eigen weg. En komt het dan tot een compromis, dan zal ik dat als Vlaams-nationalist nog slikken." Dat zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dinsdagavond op het sponsordiner van de Vlaams-nationalistische website Doorbraak.be.

Theo Francken (N-VA) noemt dit plan van Van Grieken niet realtistisch. “Onrealistisch”, stelt Francken in De Zondag. “Wat denkt hij dan? Dat ze in Namen, Charleroi of Brussel in paniek zullen schieten en plots wel met Vlaams Belang zullen willen onderhandelen? Neen, hoor. Ze zullen daar zelfs niet wakker liggen van zijn verklaring. Ze zullen het gewoon negeren.”

Op zijn beurt vindt Van Grieken de repliek van Francken lachwekkend. “Dat is heel gek”, riposteert Van Grieken in De Zevende Dag. “Grondwetspecialisten vinden dit nochtans een heel realistisch scenario. Franstaligen en belgicisten zoals Calvo en Lachaert zitten al heel de tijd met de ‘poepers’ omdat Vlaams Belang en N-VA een meerderheid zouden kunnen halen.”

“Als Francken daar echt van overtuigd is, moet hij trouwens gaan praten met zijn eigen voorzitter. Vorige week zondag verklaarde Bart De Wever in de VTM-studio dat het tijd wordt om eenzijdig de energiebevoegdheden naar Vlaanderen te halen. Laat ons eerlijk zijn: mijnheer Francken is zich aan het warmlopen om minister te worden in een PS-regering.”

“Ik kan me trouwens niet inbeelden dat Vlaams-nationalisten liever samenwerken met een corrupte Waalse socialistische partij dan met ons. De N-VA-top is haar achterban aan het uitverkopen. 81 procent van de N-VA-kiezers wil samenwerken met het Vlaams Belang, hoeveel van hen willen samenwerken met de PS of Vooruit?”

(Skwadra by Tagtik/Source: De Zondag - De Zevende Dag/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren