Tagtik

"Het wordt puzzelen, maar het is beter dan niets"

Vanaf zondag wordt het toegelaten om het bezoek van vier mensen te krijgen. Deze vier moeten wel altijd dezelfde personen zijn. Premier Sophie Wilmès beseft dat dit geen ideale maatregel is, maar het is alvast beter dan geen bezoek.

"Het wordt puzzelen en het zal tot frustraties leiden, maar op een bepaald moment moet je een lijn trekken, vandaar dat we een maximum van vier bezoekers toegelaten is", zegt Wilmès. "Dat is beter dan niets. Er zijn ook andere mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld gaan wandelen met een of twee vrienden, maar je moet afstand houden, dat is de belangrijkste regel. We bevinden ons in een uitzonderlijke situatie en wat we geprobeerd hebben is hoop te geven aan de mensen."

Het is niet de bedoeling om mensen thuis te gaan controleren, zegt Wilmès. "Wij rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de mensen. Dat is heel belangrijk." Er moet ook een draagvlak zijn. "Als we morgen maatregelen invoeren waar de mensen niet achter staan, dan zal dat niet lukken."

Wat met de grenzen?
Over het openen van de grenzen wordt overleg gepleegd met de buurlanden. Momenteel zijn de grenzen open voor goederen en diensten en voor een uitbreiding daarvan kijkt Wilmès naar de Europese Unie, die maandag met voorstellen ter zake zou komen. Een concrete datum kan ze daar nog niet op plakken.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren