Tagtik

Grote steun voor coronamaatregelen brokkelt af

Naarmate de coronapandemie steeds meer onder controle lijkt, brokkelt de grote steun af die de Belgen voor de coronamaatregelen hadden. Een groot deel van de bevolking vindt de manier waarop de regeringen de gezondheidscrisis in het algemeen aanpakken matig tot (heel) goed. Echt overtuigen tijdens deze coronacrisis deden onze politici niet. Dit alles blijkt uit 'De Stemming', een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van de VRT en De Standaard, uitgevoerd in de maand april.

"We zijn de bevraging begonnen op de piek van de crisis en een 20-tal dagen later was de crisis wat meer onder controle. Wellicht was de urgentie ook een beetje weg bij de mensen en werden ze het beu van geen vrienden meer te mogen ontvangen. Dus de steun erodeert", zegt professor Stefaan Walgrave (UA) die samen met Jonas Lefevere (VUB) het onderzoek heeft gevoerd, in een reactie bij VRT NWS. Als de regering op dat moment nog strengere maatregelen zou hebben afgekondigd, denk bijvoorbeeld aan een maximale straal waarbinnen je je huis zou mogen verlaten, dan zou daar veel minder steun voor geweest zijn bij de bevolking. Een gecontroleerde verplichte quarantaine van alle besmette personen zou wel breed aanvaard geweest zijn.

Ook tevredenheid over regeringen daalt stapsgewijs
Net als bij de steun voor de coronamaatregelen blijkt de Belg ook week na week steeds minder tevreden over de regeringen. Tot halverwege april zat de tevredenheid met de federale regering nog in een stijgende lijn. Daarna werden de mensen duidelijk minder tevreden over het regeringsbeleid. En ook wat betreft de Vlaamse regering is er tegen eind april een significante daling qua tevredenheid tegenover eerder in de maand april. Om en bij de 35 procent van de mensen vindt de aanpak eerder goed, 5 à 6 procent is zelfs "zeer tevreden". Aan de andere kant vindt 10 procent dat de aanpak "heel slecht is". En 33 à 36 procent van de bevraagden is kennelijk niet echt overtuigd en vindt de aanpak van de regeringen "noch slecht, noch goed".

Ook appreciatie voor Wilmès erodeert
De waardering bij de bevolking is over de hele periode van het onderzoek het hoogst voor premier Sophie Wilmès (MR). Maar ook op die waardering zit duidelijk sleet. Bij het begin van de maand april zag 53 procent van de Belgen Wilmès nog een eerder goede tot heel goede indruk maken, terwijl dat eind april nog slechts 30 procent was. Ook De Block (Volksgezondheid) en Beke (Welzijn) verliezen week na week aan populariteit, terwijl Weyts (Onderwijs) meer appreciatie krijgt na verloop van tijd.

"De aanpak van de crisis heeft zeker niet geleid tot een sterke stijging in populariteit of vertrouwen, hoewel dat denkbaar was geweest. Maar de uitkomst is zeker niet dramatisch voor diegenen die de coronacrisis nu aanpakken", analyseert professor Walgrave de situatie bij VRT.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS - De Standaard/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren