Tagtik

Grote Peiling: extreem-rechts in Vlaanderen, extreem-links in Wallonië

Opiniepeilingen in België tonen de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië aan: in Vlaanderen is extreem-rechts de grootste partij, in Wallonië valt de winst voor extreem-links op.

Bij De Grote Peiling, georganiseerd door de Belgische media Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir, blijkt aan Vlaamse kant de groeiende populariteit van het Vlaams Belang: 1 op 4 Vlamingen zou voor de partij van voorzitter Tom Van Grieken stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn (25,8 procent). Daarna volgen N-VA (20,2%), Vooruit (15,4%), cd&V (12,2%), PVDA (9,5%), Open VLD (8,2%) en Groen (6,4%). Vooral de liberalen en de groenen krijgen enorme klappen.

Aan Waalse zijde is bij Le Grand Baromètre de groei van PTB opmerkelijk: de socialistische PS blijft wel de grootste partij (met 21,8%), maar de extreem-linkse PTB klimt naar de tweede plek met 19,8%. Daarmee doet de partij van voorzitter Raoul Hedebouw net beter dan de liberalen van Mouvement Réformateur (19,7%) en laat het andere partijen ruim achter zich: de groenen van Ecolo (14,9%), de christen-democraten van Les Engagés (13,8%) en het rechtse Défi (2,7%).

(Fausto by Tagtik/Source: HLN, RTL Info/Picture: Tagtik)

Fausto

Fausto

Ook dit kan u interesseren