Tagtik

Groen wil volmachten Wilmès-regering niet verlengen

Kristof Calvo, fractieleider voor Groen in het federaal parlement, is niet te spreken over hoe de Nationale Veiligheidsraad de versoepeling van de lockdownmaatregelen wil realiseren. Calvo vindt immers dat de voorgestelde versoepelingen veel te veel tegenstrijdigheden bevatten. De volmachten van de regering-Wilmès verlengen, ziet Calvo dan ook niet zitten.

"Het is een beetje gek dat je je familie kan ontmoeten in een woonkamer van de IKEA, maar niet even kan passeren in de tuin om je moeder en je vader, nonkel en tante opnieuw te ontmoeten", stelt Groen-fractieleider Calvo op Radio 1.

Calvo bemerkt een gebrek aan empathie: "Het menselijke ontbreekt in de exitstrategie. Onze economie moet terug op gang komen, maar er moet tegelijk evenveel perspectief zijn om naast ondernemer en consument ook mens te kunnen zijn."

Groen wil volmachten Wimès-regering niet verlengen
Na SP.A en N-VA, willen ook de groenen de volmachten van de regering-Wilmès niet verlengen. Eind maart kreeg de regering extra macht van het parlement om de coronacrisis aan te pakken. Daardoor kan ze snel via koninklijke besluiten verregaande maatregelen goedkeuren, zonder eerst altijd langs het parlement te moeten passeren.

"Maar er wordt nu al veel via het parlement gewerkt", zegt fractieleider van Groen Kristof Calvo in 'De ochtend' op Radio 1. De volmachten zijn voor de partij dan ook een "tijdelijk gegeven" en Calvo "ziet geen reden om ze te verlengen".

Groen dient meteen een paar voorstellen in in het parlement. "We willen aan de Hoge Raad van Financiën vragen om een crisisbijdrage van grote vermogens uit te tekenen", klinkt het. "Het lijkt ons logisch dat de allerrijksten hun steentje bijdragen in de wereld na corona." Zelf wil de partij niet zeggen wat ze verstaan onder "grote vermogens" of "een steentje bijdragen".

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

RS

RS

Mindful traveller - atleet - journalistiek en communicatie

Ook dit kan u interesseren