Tagtik

"Gehoopt dat we dit niet hadden moeten doen"

De nieuwe coronamaatregelen die beslist werden op het Overlegcomité zijn voor heel wat Belgen opnieuw een betere pil die geslikt moet worden. Voor velen lijkt het immers alsof we opnieuw gekatapulteerd worden naar een jaar geleden. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukt echter dat er gewoonweg geen andere optie was dan opnieuw verstrengen.

Het was een moeilijke beslissing", zegt de minister op Radio 1. "We hebben de vierde golf met hoge snelheid op ons zien afkomen en hadden gehoopt dat dit allemaal niet meer gemoeten had, maar het is noodzakelijk gebleken. We hebben zaken beslist die we enige tijd moeten aanhouden om de druk op de zorg draaglijk te houden. We moeten er alles aan doen zodat ons zorgsysteem niet kapseist."

'Maar kwamen de strenge maatregelen niet te laat?', vraagt de journalist op Radio 1. "Er waren de afgelopen weken al maatregelen van toepassing, zoals de mondmaskers. Nu zijn we verder gegaan omdat het nodig bleek, we hadden geen andere keuze. Maar alles staat of valt met ons gedrag. Vandaar de vraag om je zo veilig mogelijk te gedragen in sociale contacten en op plaatsen waar het druk kan zijn. Ik ben er wel van overtuigd dat dit de goede manier is."

Er werden ook strengere controles op de naleving ervan toegepast. "In de eerste plaats is het de verantwoordelijkheid van bezoekers en organisatoren, en uiteraard gaan de inspectiediensten en de politie ook controleren. Het is onmogelijk om op elke activiteit een politieman te hebben, maar het is zeker zo dat we gaan toekijken op de naleving van de maatregelen."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend - Radio 1/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren