Tagtik

Demir: Regering houdt geen rekening met gemiddeld Vlaams gezin en alleenstaanden

De energiefactuur moet naar omlaag. Dat zegt Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bij Kanaal Z. Ze sprak er over de hoge energiefactuur en het huidige en toekomstige energiebeleid in Vlaanderen. Volgens Demir houdt de federale regering geen rekening met een gemiddeld Vlaams gezin en alleenstaanden. 

Demir heeft de afgelopen twee jaar verschillende subsidies en premies voor groenestroomcertificaten uit de energiefactuur kunnen halen, waardoor de Vlaamse component met 7 procent gedaald is. De minister ziet in de toekomst ook liever de afbouw van de subsidies voor elektriciteit die via fossiele brandstoffen wordt opgewekt.

Dat sociale tarieven voor lage inkomens en andere kwetsbare groepen behouden blijven en zelfs uitgebreid worden, vindt Demir een goede maatregel. Toch had ze ook graag maatregelen gezien voor de overige Vlamingen.

"De energiecrisis treft ons allemaal, maar de federale regering focust zich op 20 procent van de bevolking. Men blijft zich focussen op die groep, maar energie is ook duur voor alleenstaanden, voor elk Vlaams gezin in feite. Het is bovendien ook een transfer, want slechts 35 procent van deze middelen gaan naar Vlamingen.", aldus Demir. (Skwadra by Tagtik/Source: Kanaal Z)

Ook dit kan u interesseren