Tagtik

Demir opgelucht: "We doen wat we moeten doen"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is tevreden dat er alsnog een klimaatakkoord uit de bus is gekomen zodat ze niet met lege handen naar de 26ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties moet trekken.

"We hadden al een klimaatplan in 2019 en we hebben dat nu aangescherpt. Het was niet gemakkelijk, maar we doen wat we moeten doen", verdedigt Demir het klimaatplan in Terzake. Dat de Europese Unie België vraagt om de CO2-uitstoot met 47 procent te verlagen en de Vlaamse regering in het klimaatakkoord slechts voor 40 procent gaat, vindt Demir geen probleem. "Het zijn maatregelen die voor sommigen misschien niet ver genoeg gaan, maar ik denk dat we hiermee tot een evenwichtig pakket komen en een tijdspad uitstippelen voor de komende jaren."

Vlaams minister Demir weerlegde de kritiek van de oppositie dat de klimaatplannen vooral door de gezinnen moeten worden uitgevoerd. Ook landbouw en industrie zullen hun steentje bijdragen, verzekerde ze. "Zo komt er bijvoorbeeld een aardgasheffing voor de industrie", zei Demir. "Dat budget gaan we gebruiken om de elektriciteitsfactuur van gezinnen en alleenstaanden te verlagen. Dat moet ongeveer 45 miljoen euro opbrengen." Vanaf 2023 worden ook de subsidies voor fossiele brandstoffen in landbouw en industrie afgeschaft. Dat zou tegen 2030 jaarlijks 170 miljoen euro moeten opbrengen. "Zodat we ook dat uit de factuur van de gezinnen kunnen halen", aldus de minister. Demir verdedigde daarnaast ook de maatregelen voor de woningmarkt die de Vlaamse regering nam. Via renteloze leningen en premies zal de verplichte renovatie behapbaar worden gemaakt, zei ze.

(Skwadra by Tagtik/Source: Terzake - De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren