Tagtik

Demir: keuze voor kernuitstap is onbegrijpelijk

De federale regering maakt volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een grote fout om kerncentrales te vervangen door gascentrales. Ze vindt die keuze zelfs onbegrijpelijk. "We kunnen het ons niet veroorloven om een duurzame energiebron, want dat is kernenergie, uit te sluiten en door vervuilende gascentrales te vervangen.", zegt ze in een interview met De Morgen. 

Het is Demir zelf die straks moet gaan beslissen of er vier nieuwe gascentrales in Vlaanderen gebouwd mogen worden. Die gascentrales moeten de kernuitstap in 2025 faciliteren. De minister benadrukt dat ze de vergunningsregels zal respecteren. "Al wil ik toch even aanstippen dat het niet eenvoudig zal zijn, zeker niet wat betreft de uitstoot van stikstof, waar we nog dit jaar nieuwe regels rond moeten maken.", klinkt het.

De extra uitstoot van nieuwe gascentrales weegt volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) echter niet op tegen het extra radioactief afval uit kerncentrales. "Dat snap ik niet. We bergen vandaag toch ook al kernafval op een veilige manier? De nood om onze uitstoot te verlagen lijkt me acuter.", zegt Demir.

Ook ontkent Demir dat ze bewust de bouw van windmolens tegenwerkt. "Ja, soms weiger ik een vergunning, maar daar heb ik altijd gegronde redenen voor. Het beeld, opgehangen door de groenen, dat minister Demir totaal niet bezig is met het klimaat, het stoort me. Het stoort me écht, ik ben het beu. Het is niet omdat ik niet meega in hun dogmatisch verhaal van een collectieve verarming, dat ik mijn job niet doe.", besluit ze. (Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen)

Ook dit kan u interesseren