Tagtik

De Wever: Wir Schaffen das was gigantische fout

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de 'Wir Schaffen das'-uitspraak van Duits Bondskanselier Angela Merkel een gigantische fout. dat schrijft hij in een opiniestuk in De Morgen naar aanleiding van de Bondsdagverkiezingen.

Reeds in 2015 waarschuwde De Wever dat Merkel zichzelf de politieke doodsteek toediende door zo een uitspraak te doen. De bondskanselier koos toen om de Syrische vluchtelingenstromen tot in Noordwest-Europa te laten doorlopen. "Ik beschreef haar keuze als een historische fout die de heropleving van extreemrechts als gevolg zou hebben. Want waar het absorptievermogen van een samenleving onder druk komt te staan door grote groepen nieuwkomers die moeilijk ingeburgerd raken, ontstaat vruchtbare grond waarop een exclusief nationalistisch gedachtegoed welig kan tieren.", aldus de N-VA-voorzitter.

Morgen zal de opvolger van Merkel bekend zijn. Er komt dus zes jaar na haar uitspraak een einde aan haar bondskanselierschap. "Hoewel Merkel na haar 'Wir Schaffen das'-uitspraak een heldenstatus verwierf bij een links-progressieve elite, was een groot deel van de bevolking niet mee. Zo gaf een studie van Pew Research Center destijds aan dat 67 procent van de Duitsers het gevoerde migratiebeleid afkeurde.", vervolgde De Wever.

Ten slotte gaf De Wever mee dat Merkels vruchtbare economische beleid onvoldoende bleek om de CDU te laten recupereren van "Wir schaffen das". "Merkel slaagde erin het Duitse bbp per capita tussen 2005 en 2019 met 2.000 euro sneller te doen groeien dan het Belgische, en dat met een schuldgraad die slechts de helft zo hoog is. Toch stevent de CDU zondag jammer genoeg af op een nieuwe historische nederlaag. Wie Merkels electorale erfenis tegenover haar goede economische resultaten plaatst, ziet duidelijk hoe duur je als politicus een historische fout betaalt. Wat sommigen op links ook mogen beweren: "wir schaffen das" was zo’n historische fout. Er is allicht niemand die dat beter beseft dan Frau Merkel zelf.", besloot De Wever. (Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen)

Ook dit kan u interesseren