Tagtik

De Wever scherp: “Uiterst rechts is het drama van Vlaanderen”

Het water tussen N-VA en Vlaams Belang is opnieuw wat dieper geworden door enkele krasse uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Terwijl ze bij Vlaams Belang nog steeds hopen op een sterke samenwerking met hun Vlaams-nationalistische collega's, heeft Bart De Wever andermaal duidelijk gemaakt dat de ideologieën van beide partijen daarvoor veel te ver uit elkaar liggen.

Gaat de N-VA-voorzitter na de verkiezingen in 2024 de uitgestoken hand van Vlaams Belang aannemen? Die vraag stelde journalist Michaël Van Droogenbroeck op Radio 1. “Ik ben dat zo beu als iets. Ik praat graag over mijn eigen partij: wij moeten de grootste zijn en wij moeten initiatiefrecht hebben”, repliceerde De Wever. Toch sprak De Wever enkele woorden over Vlaams Belang. “Als zij de grootste zijn, heb je onmiddellijk Vivaldi II. Nee, wij moeten de grootste zijn. Want het is bijna cynisch: enerzijds organiseren ze hier een bijeenkomst met de meest fascistoïde figuren. Men gaat naar Assad, inviteert hier allerlei rare figuren. Maar anderzijds zeggen ze in één adem: wij willen graag mee besturen.”

“Ik zie er niets in”, stelt De Wever. “Niet in het programma, niet in de partij. Uiterst rechts is het drama van Vlaanderen. Het bestaat nu 100 jaar en heeft ons nog niets bijgebracht. Niks, nul, niente. Ik hoop echt dat de mensen met hun verstand stemmen, al die politieke energie die aan hen verloren gaat… Kijk, we zijn zo dicht bij de voleindiging van de Vlaamse beweging. Bij de volgende verkiezingen zal het onvermogen tot een Belgische optelsom ons tot veranderingen dwingen. Magnette is aan het verkrampen door de verkiezingsuitslagen in Frankrijk, Ecolo heeft een programma dat minstens even dwaas is.” Volgens De Wever komt het in ’24 dan ook tot een patstelling waaruit een grote hervorming zal moéten ontstaan.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren