Tagtik

De Wever haalt uit: “Je moet de mensen niet uitlachen”

N-VA-voorzitter Bart De Wever is bijzonder scherp voor het begrotingsakkoord dat de federale regering dinsdag voorstelde. De Wever oordeelt dat de werkende middenklasse in België mag betalen voor inactiviteit die wordt beloond in plaats van aangepakt. “De Vlaamse regering heeft één nacht vergaderd en is op weg naar een evenwicht. Hier zien we theatrale toestanden en ambras, en krijgen we vooral belastingen”, klinkt het.

'Zieke man in Europa'
“Deze begroting is anekdotisch en gebaseerd op lucht”, gaf De Wever meer uitleg op Radio 1. “We stevenen af op het grootste structurele tekort van de hele EU. We zijn de zieke man in Europa, en dat maakt ons kwetsbaar bij volgende schokken.”

De factuur van de begroting wordt volgens de N-VA-voorzitter doorgespeeld aan de werkende middenklasse. “Er zijn vandaag geen hervormingen ten voordele van mensen die werken. De inactieven zijn de grote winnaars. Hoe moet daar dan jobgroei uitkomen? Men moet naar 80 procent werkzaamheidsgraad om onze schulden onder controle te krijgen, onze welvaartsstaat te stutten en de sociale zekerheid betaalbaar te houden, maar ik zie geen enkele maatregel die daar deze legislatuur zal toe bijdragen.”

De Wever fileert het sociaal tarief voor energie, dat wordt verlengd voor twee miljoen Belgen, “wat moet er met de andere 8 miljoen Belgen gebeuren? Die worden drie keer geschoren: je eigen factuur stijgt, je moet meer betalen voor de sociale bijdragen, en je moet nog eens betalen voor die cheque van 80 euro. En wat krijg je in de plaats? Een korting van 1,5 euro per maand. Je moet de mensen niet uitlachen.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren