Tagtik

'Dan wil Van Grieken éénzijdig onafhankelijkheid van Vlaanderen uitroepen'

"Wat ik zou doen als ik een Vlaams-nationale meerderheid zou hebben: ik doe een eenzijdige soevereiniteitsverklaring vanuit het Vlaams Parlement, maar ik laat die intreden in 2029. Dan zeggen we aan de Franstaligen: ofwel gaan we aan tafel zitten om te praten, ofwel gaan we in 2029 onze eigen weg. En komt het dan tot een compromis, dan zal ik dat als Vlaams-nationalist nog slikken." Dat zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dinsdagavond op het sponsordiner van de Vlaams-nationalistische website Doorbraak.be.

Mocht Vlaams Belang in 2024 dus aan de macht komen, dan wil de partij eerst een compromis zoeken met de Franstaligen over een onafhankelijk Vlaanderen.

Toch lijkt het in de realiteit nog andere koek. En Van Grieken beseft dat een machtsdeelname voor Vlaams Belang in de realiteit nog altijd niet aan de orde is. "Je moet natuurlijk wel 50 procent hebben in het Vlaams Parlement om een soevereiniteitsverklaring te kunnen doen", klonk het. "Ik heb veel gesprekken gevoerd, maar één gesprek lukt mij nog altijd niet en wordt mij op alle mogelijke manieren geweigerd: het gesprek met die andere Vlaams-nationale partijvoorzitter, Bart De Wever. Dan breekt mijn hart oprecht als ik moet lezen dat hij wel publiek luncht met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren