Tagtik

Beke wist vorig jaar al van gefoefel bij contacttracers

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zal woensdag een spervuur aan vragen krijgen in het Vlaams Parlement omtrent de mogelijke fraude van callcenter Yource.

Beke draagt immers de politieke verantwoordelijkheid voor het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat het Vlaamse contactonderzoek organiseert. Vorige week veroordeelde de minister, net zoals zijn agentschap, de mogelijke fraude reeds scherp.

Vooruit neemt Beke echter stevig op de korrel aangezien hij volgens hen die fraude had moeten zien aankomen. 'Minister Beke had vorig jaar al moeten weten dat er sprake was van fraude. We hebben in juli 2020 een motie ingediend om de minister te wijzen op onregelmatigheden in de cijfers van het contactonderzoek', zegt Vooruit-parlementslid Hannes Anaf. Uit de verslagen van de stuurgroep van Zorg en Gezondheid blijkt immers dat er in de zomer van vorig jaar gedurende een hele maand veel meer contactopspoorders in opleiding waren dan dat er effectief aan de telefoon zaten. Vooruit heeft toen aan het Rekenhof gevraagd om alles uit te pluizen, maar dat verzoek werd toen weggestemd door de meerderheid in het Vlaams Parlement. Ook oppositiepartij Groen, en meerderheidspartij N-VA zijn van plan Beke daarover vandaag op de rooster te leggen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren