Tagtik

Almaci: Coronacrisis toont dat economie niet schokbestendig is

Als het van Groen-voorzitter Meyrem Almaci afhangt zullen de rijken opdraaien voor het gat in de begroting dat is geslagen door de coronacrisis. Bovendien pleit ze ervoor om meer maakindustrie naar eigen land te halen en voor meer groene investeringen om de economie een boost te geven na deze coronacrisis. Dat zegt ze in 'De afspraak op vrijdag'. "Als er ergens een radertje fout loopt, ligt het overal plat. Die economische schokbestendigheid moet groter.", vindt ze.

Om deze schokbestendigheid te vergroten wil Almaci dat de essentiële maakindustrie terug naar ons land komt. Het gaat dan over de productie van geneesmiddelen of over mondmaskers. "Dat zijn dingen die je hier ook kan produceren en die strategisch belangrijk zijn. Investeren in de lokale maakindustrie is belangrijk. Er is een perfecte manier om investeringen die nu moeten worden gedaan om de economie er weer bovenop te helpen te gebruiken om tegelijkertijd de curve van de CO2-uitstoot aan te pakken.", zegt ze. Volgens Almaci gaat het dan om een groene versie van 'flatten the curve'. 

Om onze economie een nieuwe boost te geven verwijst ze naar de Green deal van de Europese Commissie. "Dat gaat dan over effectief je huizen isoleren, 80.000 jobs creëren in die groene sector van hernieuwbare energie, enz. ... Zo kan de economie duurzamer en veerkrachtiger worden gemaakt.", stelt ze.

Het is nu al zeker dat de coronacrisis een serieus gat in de begroting zal slaan. Een begroting die bovendien al ontspoord was. Volgens de Groen-voorzitter moet niet het hele systeem uitgeperst worden tot elke druppel efficiëntie is betaald. "Want dan word je kwetsbaar. Naar aanleiding van die uitzonderlijke coronasituatie vragen wij een solidariteitsbijdrage en wij vragen aan de Hoge Raad van Financiën om te bekijken hoe dat eruit zou kunnen zien. Daarnaast blijven wij pleitbezorger van een eerlijker fiscaliteit, met een verschuiving richting ecofiscaliteit. Niet omwille van de belastingen, maar omwille van het effect op het klimaat en omwille van een grotere bijdrage van die grootste vermogens.", besluit Almaci.

(Skwadra by Tagtik/Source: Canvas - Picture Pixabay)

Ook dit kan u interesseren