Tagtik

"Aantal openingen voor vorming regering"

Gisteren zat de superkern voor het eerst sinds de coronacrisis fysiek samen. Er werden een aantal steunmaatregelen goedgekeurd om de economie te stimuleren en de koopkracht van de meest kwetsbaren te verhogen. Natuurlijk hoort bij zo een bijeenkomst ook de nodige speculatie over de vorming van een nieuwe federale regering. De twee socialistische partijen houden namelijk achter de schermen al een tijdje gesprekken met andere partijvoorzitters. Die gesprekken zijn ondertussen afgerond. Er zijn enkele openingen, maar het gaat nog altijd traag, is de algemene teneur.

Enkele politici hebben na afloop van de superker gereageerd over deze mogelijke regeringsvorming. Volgens sp.a-voorzitter Conner Rousseau zijn er verschillende openingen. "Vooral op het vlak van inhoud, niet op het vlak van samenstelling.", zegt hij. Volgens Rousseau is het ook nog niet zeker of die regering al dan niet met N-VA zal zijn. "Daar zijn nog geen zekerheden over. De enige zekerheid die er is, is dat het veel te traag gaat."

Alexander De Croo (Open Vld) is dan weer tevreden dat de superkern goed is afgerond. "Het feit dat we hier tot een akkoord komen, is een goede zaak. Hoe sneller we deze minderheidsregering een meerderheid kunnen geven, hoe beter. Momenten als deze zijn eerder hoopgevend. Ik heb liever dat het snel dan traag zou gebeuren. Tien partijen kunnen mekaar vinden, maar voor een regering heb je geen tien partijen nodig. Het is cruciaal dat een regering goed kan samenwerken.", zegt De Croo.

Volgens PS-voorzitter Paul Magnette zijn sommige standpunten echter nog steeds niet veranderd. "Er zijn veel openingen over veel onderwerpen. Er is nu eenmaal een andere context dan zes maanden geleden. Er zijn nog een aantal standpunten van partijen die nog niet veranderd zijn.", vindt hij. "Niemand spreekt vandaag nog over het institutionele. Iedereen heeft daar wel zijn opinie over. De ene vindt dat we moeten herfederaliseren, de andere vindt dat we moeten regionaliseren. Er is een algemeen akkoord om te zeggen dat het niet dringend is. Als er een sterke convergentie is tussen een aantal partijen, dan kunnen er echte onderhandelingen beginnen. Anders zullen we nog meer moeten nadenken.", besluit Magnette.

Ook volgens N-VA-fractieleider Peter De Roover zijn de tegenstellingen nog niet verdwenen. "Het is een illusie dat door de coronacrisis de tegenstellingen zouden verdwenen zijn. Je kan niet van een partij verwachten dat ze haar verkiezingsprogramma overboord gooit. De partijen moeten minstens nagaan hoe de verschillende standpunten kunnen overbrugd worden. Laten we minstens proberen om de oefening te doen en wij hebben daar altijd voor opengestaan. Wij hebben de deur nooit dichtgedaan, dus wat ons betreft is er altijd een opening geweest.", besluit hij. (Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws)

Ook dit kan u interesseren