Tagtik

1 miljoen euro boete voor boten die migranten redden

Italiaans minister van Binnenlandse Zaken en ook vicepremier Matteo Salvini heeft een fel gecontesteerde veiligheidswet door de Kamer en de Senaat gekregen. Door die nieuwe wet wordt het voor ngo's nog moeilijker om vluchtelingen te redden voor de Italiaanse kusten.

Claudia Lodesani, directeur van de Italiaanse afdeling van Artsen zonder Grenzen, beschreef de wet als volgt: "Het is als ambulances beboeten die pa­tiënten naar het ziekenhuis brengen". Maar desondanks de vele kritiek, werd de veiligheidswet van Salvini goedgekeurd door Kamer en Senaat en ondertekent president Sergio Mattarella ze eerstdaags.

In de praktijk wordt het door deze wet nog moeilijker voor ngo’s om met hun reddingsschepen migranten in de Middellandse Zee op te pikken en naar een Italiaanse haven te varen. Schepen die zonder toestemming Italiaanse wateren binnenvaren, riskeren boetes van 150.000 euro tot 1 miljoen euro, terwijl dat tot nu toe maximaal 50.000 euro was. Negeert de kapitein het verbod om aan te leggen, dan leidt dat tot de arrestatie van de stuurman of -vrouw en kan de boot in beslag worden genomen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren