Tagtik

Zo bespaar je bij het koken op je ingrediënten

Dat het leven alsmaar duurder wordt, hebben we ondertussen al kunnen vaststellen. Toch blijft de Belg graag genieten van lekker eten. Op restaurant gaan wordt duurder, maar ook ingrediënten om thuis te koken worden duurder: vlees, kaas, verse groenten en fruit … Toch hoef je echt niet veel geld uit te geven om lekker te eten. Het komt er op aan om duurdere ingrediënten te vervangen door een budgetvariant.

Diepvriesgroenten en -fruit
Diepvriesgroenten bevatten soms meer vitaminen en voedingsstoffen dan deze uit de versafdeling, doordat ze meteen na de oogst worden verwerkt en ingevroren. Ze zijn meestal goedkoper, tenzij natuurlijk de inlandse seizoensgroenten. Deze zijn goedkoper wanneer ze volop in seizoen zijn.
Zin in een smoothie met blauwe bessen? Ga dan voor diepvriesfruit! Tevens gaat zo’n zak lang mee (in tegenstelling tot verse bessen).

Parmezaanse kaas
Ben jij iemand die zweert bij parmezaanse kaas over de spaghetti of op die ovenschotel? Vervang deze door Grana Padano. Deze kaas wordt volgens hetzelfde principe gemaakt, maar is goedkoper omdat hij aan minder regels is gebonden.

Vervang vlees
Vlees betekent een serieuze hap uit het voedingsbudget. Vervang vlees eens door bonen, linzen of kikkererwten. Deze perfecte vleesvervangers zijn supervoedzaam! Hun gedroogde versie is tevens nog goedkoper dan uit blik.

Griekse yoghurt
Hiermee kan je heerlijke sauzen maken; zorg hierbij voor een gepaste kruiding. Ook als ontbijt, tussendoortje of in een smoothie is deze yoghurt ideaal. Door zijn hoog proteïnegehalte is deze yoghurt ideaal als krachtvoer.
Een restjesdag? Voeg bij het opwarmen wat Griekse yoghurt toe, en je hebt een verrassende maaltijd.

Pijnboompitten
Lekker in een slaatje of om zelf pesto te maken, maar verschrikkelijk duur. Vervang ze door de veel goedkopere zonnebloempitten. Even lekker en stukken goedkoper!

Met volgende ingrediënten kan je ook een volwaardige én goedkope maaltijd op tafel toveren:
-bruine rijst: spotgoedkoop en vult goed
-eieren: omelet of tortillataart met groenten, of eet ze gewoon als ontbijt. Eieren zijn een goede bron van vitamines en ook prima als vleesvervanger!
-havervlokken: héél voedzaam en te gebruiken als ontbijt of als tussendoortje. Je kan er ook vegetarische burgers mee maken. Gebruik ook eens haver in gezonde koekjes, granenrepen of cake.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren