Tagtik

Waarom zijn blauwe plekken blauw? Of zijn ze paars, of geel?

Wij hebben het allemaal al verschillende keren voorgehad: een val of een botsing met als gevolg een blauwe plek, of zelfs meerdere blauwe plekken. En kinderen die buitenspelen kunnen ook wel eens gehavend zijn met enkele blauwe plekken.

Maar hoe ontstaat nu die blauwe plek?
Kleine bloedvaten vlak onder de huid raken bij een val of botsing beschadigd en hierdoor dringt er bloed in de huid door (=bloeduitstorting). Op die plaats komt er een blauwe plek tevoorschijn. Maar die blauwe plek kan na enkele dagen veranderen van kleur; van rood naar blauw tot zelfs paars, geel en zelfs groen.

Waarom verandert die blauwe plek van kleur?
‘De normale kleur van zuurstofrijk bloed is rood’, vertelt hematoloog Rik Schots van het UZ Brussel in De Standaard. ‘In de huid ondergaan de rode bloedcellen snel en spontaan deoxygenatie (ze verliezen hun zuurstofmoleculen). De kleur van gedeoxygeneerd bloed is blauwig. Vandaar de blauwe vlekken.’
Dat onze huid ook groen kan worden, komt door de mix van roodblauw van de hemoglobine met het geel van bilirubine.

De bloedcellen in de huid worden afgebroken, en daarbij komt een geelachtig pigment (bilirubine) vrij, vervolgt Schots. ‘Alle processen verlopen geleidelijk en overlappend, waardoor een blauwe vlek vele kleurschakeringen kan krijgen. Op den duur wordt alles opgeruimd en zijn de vlekken verdwenen.’
Vasculair bioloog Kathleen Freson van de KU Leuven wijst er in De Standaard op dat ook de diepte van de bloeduitstorting in belangrijke mate de kleur bepaalt. Vers bloed mag dan wel rood zijn, als het niet vlak onder de huid zit, veroorzaakt het aan het huidoppervlak blauw-rood tot blauwe tinten. Dat heeft -ermee te maken dat de huid werkt als een soort lichtfilter.

In de meeste gevallen trekken blauwe plekken na verloop van tijd helemaal weg. Indien dit echter niet het geval is, kan je even bij je huisarts langsgaan.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren