Tagtik

Waarom piekeren we tussen de lakens zoveel meer?

Hoogstwaarschijnlijk heb je het al meegemaakt: je gaat naar bed en wanneer je je ogen hebt gesloten, begint het piekeren. Zorgen lijken een stuk groter en hoe meer je probeert om van deze zorgelijke gedachten af te komen, hoe lastiger het lijkt om in slaap te vallen.

Hoe komt het nu dat voor het inslapen al die zorgen erger worden? En valt er iets te doen aan dat piekeren tussen de lakens?
Iedereen piekert wel eens en maakt zich af en toe eens zorgen: onzekerheid over de gezondheid of de job, relaties, financiën … We piekeren niet alleen ’s nachts, maar ook overdag.

Uit studies is gebleken dat we het ’s nachts een stuk vervelender vinden.
Experimenten hebben aangetoond dat we ’s nachts angstiger reageren op onze problemen. Daarnaast is er tijdens de nacht minder afleiding, terwijl overdag collega’s, vergaderingen, kinderen … onze aandacht opeisen. Tevens hebben we in de avonduren minder energie om zaken te relativeren.

Hoe geraken we af van dat nachtelijk gepieker? Daar bestaan een aantal strategieën voor:

Bewustwording van de piekergedachten is een eerste belangrijke stap. Vaak hebben we niet door dat we zo piekeren, totdat we een beetje afstand nemen zoals bv. op vakantie of tijdens een gesprek met vrienden. Op zo’n momenten realiseren we ons plots dat we ons (te)veel zorgen maken. Probeer op de momenten waarop je je zorgen maakt te noteren waarover die zorgen gaan. Denk vervolgens na over mogelijke oplossingen.

Stel een piekerhalfuur in per dag. Op dat halfuurtje ben je verplicht er op los te tobben én tegelijk te zoeken naar oplossingen.

Ontspanningsoefeningen, mindfulness, sport: deze kunnen bijdragen tot een afname van piekergedachten

Voor iedereen is er weer een andere strategie die werkt om piekergedachten te verminderen. Zoek uit wat bij jou het beste helpt. Als iets niet op te lossen valt, zal je moeten accepteren dat het nutteloos is om er steeds weer over na te denken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Eos Psyche en Brein/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren