Tagtik

Toiletschaamte: ook bij de Vlaming nog steeds een taboe

Behoor jij tot die groep van mensen die om het even waar een toilet opzoekt als je dringend moet? Of probeer jij je heel lang in te houden tot je thuis op je vertrouwde toilet kan gaan? Voor een groep van mensen is het niet zo evident om op een andere plaats, bij andere mensen, in een andere omgeving een toilet te gaan opzoeken. Toiletschaamte, voor veel mensen een onbekend probleem en daardoor rust er ook een groot taboe op.

Problemen
Niet naar toilet kunnen gaan in de buurt van anderen, heeft nare gevolgen. Doordat mensen zich heel lang inhouden, krijgen zij last van opstoppingen, droge stoelgang en buikpijn. Veel stoelgangproblemen hebben als onderliggende oorzaak een toiletschaamte.

Een dagje weg of onderweg naar een vakantiebestemming kan voor mensen met toiletschaamte een nachtmerrie zijn. Zelfs ook een Dixi-toilet, een toilet in een station, of een toilet in een chic restaurant kan problemen geven voor sommigen onder hen.

Deze angst zorgt voor belemmeringen in het dagelijkse leven (bv. op het werk) en beperkingen in het sociale leven van deze mensen.

Meteen gaan
In ‘Wijs’ sprak Karolien Debecker met Tim Vanuytsel, professor gastro- en enterologie:
“Wanneer je voelt dat je naar de wc moet gaan, moet je dat ook doen. Want op dat moment is je darm eigenlijk aan het samentrekken om je stoelgang naar de uitgang te brengen. Op dat moment zou je heel makkelijk naar het toilet kunnen gaan. Na een minuut is dit gevoel weg en dan is het eigenlijk weer te laat. Dan moet je terug wachten tot je darmen aangeven dat je naar toilet moet gaan. Sommige mensen krijgen dit gevoel tien keer per dag, anderen een keer en anderen misschien een keer om de paar dagen. Hoe langer die stoelgang daar zit, hoe droger en harder die gaat worden. Er komt ook winderigheid bij kijken. Doordat stoelgang daar een lange tijd zit, kan je een opgeblazen gevoel krijgen en mensen met deze angst durven dan vaak ook geen windjes lossen. Zo kom je een beetje in een vicieuze cirkel terecht."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren