Tagtik

Smartphone: Deze telefoonnummers redden levens

Vakantietijd, een periode van op stap gaan en genieten! We hopen dan ook dat alles goed verloopt.
Toch is het handig om in geval van nood snel beroep te kunnen doen op bepaalde diensten. Sla dus zeker deze nummers op in je smartphone.

Medische hulp of brand

100: voor dringende (medische) hulp in België. Dit nummer bel je bij brand, een ernstig ongeval met gewonden of wanneer je dringend medische hulp nodig hebt
112: dit is het Europees noodnummer voor heel Europa. Je belt dit nummer wanneer je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie.
1733: dokter van wacht
070 245 245: antigifcentrum
02/268 62 00: brandwondencentrum
Politie
101: politiehulp in België. Bv. bij een ongeval, bij een verdachte situatie of wanneer je getuige of slachtoffer bent van een inbraak.
112: politiehulp in het buitenland

Niet-dringende noodgevallen

Heb je de brandweer nodig voor zaken waarbij er niemand gewond is? Dan bel je 1722. Het gaat dan bijvoorbeeld over stormschade of wateroverlast. Je kan het nummer bellen als je bijvoorbeeld grote schade hebt aan je dak, als je kelder is ondergelopen of als de weg is overstroomd.
Let op!
Het nummer is niet altijd bereikbaar. Het wordt alleen geactiveerd bij extreem weer, op basis van voorspellingen van het KMI. Is het nummer niet actief, en heb je toch de brandweer nodig voor een niet-dringend geval? Neem dan contact op met het plaatselijk brandweerkorps.
Bel dit nummer NIET
· als er iemand in gevaar is: dan bel je 112
· bij risico op brand: dan bel je 112
· situaties waarbij de toestand niet ernstig is. Bv een omgevallen boom in de tuin, hagelschade aan je voertuig, beschadigingen aan je tuinhuis,... Situaties die niet kritiek zijn dus. Dan bel je een vakman (loodgieter, dakwerker ...)

Tele-onthaal

En zit je met iets? Op het nummer 106 van Tele-onthaal is er 24u/24 en 7 dagen op 7 iemand die naar je luistert wanneer je levensmoeilijkheden hebt.

Heb je al deze nummers bewaard in je smartphone? Goed! Mocht je in de toekomst in een noodsituatie komen, dan hoef je al niet meer op zoek te gaan naar een telefoonnummer op een -wellicht- minder aangenaam moment.

Card Stop

Het nieuwe nummer: 078/170 170

Je betaalt voortaan geen extra belkosten meer

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren