Tagtik

Marc Van Ranst: “Ik hoop dat we dit nu ernstiger kunnen nemen”

De onderzoekers van de universitaire ziekenhuizen van Groningen en de Radboud Universiteit onderzochten de gezondheidsdata van bijna 13.000 Nederlanders, die sinds maart 2020 regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid invulden. En wat blijkt?

Maar liefst één op 8 coronapatiënten lijdt inmiddels aan 'long covid', langdurig last blijven hebben van gezondheidsklachten zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn. De resultaten werden vrijdag gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschapstijdschrift The Lancet.

Viroloog Marc Van Ranst hoopt alvast dat we de resultaten van dit onderzoek serieus zullen nemen en de impact van longcovid niet meer minimaliseren. "Ik hoop dat dit onderzoek ons verder brengt", zegt Van Ranst zaterdag in Het Nieuwsblad. "Long covid is belangrijk. Hoe meer we erover weten, hoe beter we er ons tegen kunnen wapenen."

"Ik verwacht dat er nu veel nieuwe studies zullen komen over de oorzaken en gevolgen van long covid. De naam zegt het zelf: je kan long covid niet binnen een korte periode bestuderen."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren