Tagtik

“Al meer dan 20 jaar no-gozones, maar politiek heeft dat altijd ontkend”

Het werd voorspeld en het gebeurde ook: na afloop van de voetbalwedstrijd tussen Marokko en België werd de Brussels binnenstad, voornamelijk tussen het Beursplein en Brussel-Zuid, opnieuw herschapen tot een oorlogszone. De rellen, vernielingen en het geweld tegen de politie, zorgen voor reacties van afschuw. Politievakbond VSOA wijst maandagochtend de politiek met de vinger. “We zien al 30 jaar dat bendes van elke gelegenheid gebruikmaken om rel te schoppen. Er zijn al meer dan 20 jaar no-gozones in de hoofdstad, maar de politiek heeft dat altijd ontkend”, zei ondervoorzitter Vincent Houssin op Radio 1.

“Ik maak geen verwijten naar de ordediensten, zij moeten ondergaan. Er zijn al meer dan 20 jaar no-gozones in Brussel, ook de moord op de agent twee weken geleden was in zo’n no-gozone. De politiek heeft die no-gozones altijd ontkend. Ze steken hun kop in het zand, doen aan struisvogelpolitiek. Denk aan Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, een linkse politicus, die zei dat hij zich op sommige straten in Brussel niet meer veilig voelt. Als zo iemand dat al doet. De politiek draagt hierin een zeer zware verantwoordelijkheid”, klonk het zeer streng.

Dat minister Verlinden het zondag had over “enkelingen die misbruik maken van de situatie om rel te schoppen”, vindt Houssin verkeerd. “Het is misplaatst om te zeggen dat het hier over enkelingen gaat, over jongeren. De meeste jongeren zijn zo niet. Het gaat hier echt om zware bendes die de criminaliteit domineren, velen van hen zijn bekend bij de politie, maar ze zijn in zo’n massa moeilijk te identificeren. De problemen worden gewoon niet streng genoeg aangepakt”, besloot Houssin.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren