Tagtik

Is slapen met jouw hond of kat gezond?

Heel wat gezinnen hebben een hond of kat als huisdier. Huisdieren zijn trouwens gezond voor de gezondheid. Maar betekent dit dat je je huisdier ook bij jou in bed moet laten slapen?

Het bed delen met je hond of kat zou een zegen zijn voor je nachtrust. Hun warmte en gelijkmatige ademhaling van je viervoeter zorgt voor diepe rust. Zo zouden ze ook zorgen voor minder stress, je bloeddruk verlagen en eenzaamheid voorkomen. Mensen hebben de neiging om die viervoeter als een gezinslid te beschouwen; zo zou maar liefst 40% van de honden- en kattenbezitters hun viervoetige vriend wel eens in hun bed laten slapen. Dit gebeurt vooral bij singles en mensen van wie de partner regelmatig weg is. Deze mensen voelen zich veiliger en meer beschermd wanneer hun huisdier dicht bij hen is.

Naast deze voordelen is het toch belangrijk dat je ook eens de nadelen bekijkt alvorens de afweging te maken om jouw bed te delen met die viervoeter. Weet dat je viervoeter buiten loopt op blote poten door modder, uitwerpselen … , dat ze hun snuit steken in voor ons smerige plekken en voorwerpen.

Nadelen
Niet iedereen slaapt beter met een dier in bed! Het kan ook serieus je nachtrust verstoren; honden kunnen luidruchtig snurken.

Allergieën en astma
Heb je astma of ben je allergisch voor honden of katten, dan hou je best je huisdier uit de slaapkamer.
Ook als je niet allergisch bent voor dieren, hou je hen beter uit bed! Hun vacht zit vol met allergenen zoals huisstofmijt en pollen waardoor het risico op ontwikkelen van allergieën toeneemt.

Verhoogt het risico op ziektes
Dieren kunnen ziektes die ze bij zich dragen, overbrengen op mensen. Vooral oudere mensen, zwangere vrouwen, kinderen met een verzwakt immuunsysteem lopen risico’s. Denk maar eens aan parasieten (wormen), vlooien, poepbacteriën, stafylokokken, de kattenkrabziekte, schurftmijt, teken …

Het klopt dus dat je huisdier in bed onder het deken laten slapen ongezond is. Indien je jouw viervoeter ’s nachts echt niet kan missen: laat het dier in een mand naast het bed slapen. Dit is zowel voor het dier als het baasje een goede oplossing!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren