Tagtik

Is het gezond om de korst van kaas op te eten?

Een lekkere kaasschotel: het kan eens echt smaken! Maar eet je nu die korst van dat stukje kaas mee op? Of toch liever niet?

De korst van deze kazen mag je WEL opeten:
Zachte kazen
Een algemene regel is dat je de korst van zachte kazen zoals Brie en Camembert kan opeten. De witte schimmelkorst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar en maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. Laat je voor het al dan niet opeten van de korst leiden door je neus- en smaakpapillen; wanneer de korst zwarte schimmel vertoont, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt eet je deze best niet op.
Stinkkazen
De halfharde kazen of ‘stinkkazen’, te herkennen aan hun oranje of rode korstkleur, hebben een buitenlaag die behandeld is met zeezout of alcohol. Enkel wanneer de korst té zout smaakt, eet je ze best niet op.
Schimmelkazen
Bij blauwe schimmelkazen, evenals bij geitenkaasjes met een wit vachtje zoals de Crottin de Chavignol, mag je de korst altijd opeten. Zoals steeds: bij twijfel, even proeven!
Geaste kazen
Er zijn kazen met een korst van zwarte as, een soort van eetbare houtskool. Deze mag je gerust eten. De apotheker verkoopt zelfs ‘medicinale kool’ om bv. darmproblemen aan te pakken. 95% van de geaste kazen zijn gemaakt van geitenmelk.

De korst van volgende kazen eet je best NIET:
-kaas met een donkerbruine korst
Goudse-kaas
Er zijn kazen, zoals de Gouda en Edammer, die een plasticachtige korst hebben om te voorkomen dat de kaas tijdens het rijpingsproces uitdroogt. De buitenlaag ervan is behandeld met een schimmelwerend antibioticum. Deze korst eet je niet! Het kaaskorstje net onder die buitenlaag mag je dan wel gewoon opeten.

SOMS:
Kazen als Parmezaan en Stilton zijn een harde kaassoort waarvan de korst gevormd wordt op natuurlijke wijze. Deze korst is eetbaar maar helemaal niet lekker.

De korst van kazen als Chaumes, Wijnendale, Herve eet je best niet. Hier is de roodsmeerbacterie vaak op aanwezig en deze kan darmproblemen veroorzaken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren