Tagtik

Geboren op 25 mei: Paul Weller, very British indeed

Paul Weller, geboren in 1958 in Worling, Surrey, mag 66 kaarsen uitblazen, maar bruist nog steeds van de projecten. 

Paul Weller vormde zijn eerste band, The Jam, met zijn jeugdvrienden Bruce Foxton op bas en Rick Buckler op drums tijdens de kortstondige renaissance van de modbeweging in de jaren 1960. Buckler zet de erfenis van het energieke trio nog steeds voort met From The Jam.

Met hun album "This Is The Modern World" uit 1977 onderscheidden Weller en zijn bandleden zich van andere Britse bands uit die tijd, zoals The Clash en The Stranglers. Hun teksten waren vaak politiek geëngageerd, maar dat gold ook voor hun uiterlijk. Ze verschenen op het podium in donkere pakken, meestal met een zwarte stropdas over een wit overhemd.

In slechts vier jaar lieten ze herinneringen achter aan wilde concerten en hits zoals "Down In The Tube Station At Midnight", "Pretty Green", "A Bomb In Wardour Street" en "Town Called Malice", om er maar een paar te noemen.

In 1980 wees het album "Sound Affects" al op het meer soulvolle karakter van Wellers latere carrière met het (te fel?) onderschatte The Style Council, gevormd met Mick Talbot (verantwoordelijk voor het kenmerkende keyboardgeluid) en zijn toenmalige vriendin D.C. Lee (op achtergrondzang). Deze groep bereikte nooit hetzelfde succes als The Jam.

Na een periode van bezinning begin jaren 90 begon Weller aan een solocarrière. Het minste wat we kunnen zeggen is dat zijn liefde voor zwarte muziek nooit is afgenomen. Evenmin als de kwaliteit van zijn songwriting. In dit opzicht is het album "Stanley Road" uit 1995 een juweeltje. Er zijn wel nog meer albums die de muziekliefhebber kan ontdekken. In tegenstelling tot de meeste artiesten van zijn generatie blijft Weller nieuwe albums componeren en opnemen: tot nu toe zo'n vijftien onder zijn eigen naam. Zijn verjaardag viert hij nu met de release van het album '66'.

Toch beter dan een taart met 66 kaarsjes erop!

(Foto: © Etienne Tordoir)

Legende: Paul Weller in concert met The Style Council op het Werchter Festival (België) in juli 1985 (© Etienne Tordoir)

 

Ook dit kan u interesseren