Tagtik

Francken: "De toestand van Defensie is om van te huilen"

Parlementslid Theo Francken (N-VA) vindt dat er opnieuw moet geïnvesteerd worden in Defensie.

"De Belgische defensie moet terug weerbaar gemaakt worden", klinkt Francken strijdvaardig in De Afspraak op vrijdag. Francken vindt het goed dat België zelf ook een nieuw steunpakket voor Oekraïne uitvaardigt, maar vindt dat de Belgische militaire defensiebegroting ook grondig herdacht moet worden. "Het einde van de Koude Oorlog heeft geleid tot verkeerde beslissingen over het defensiebudget. We hebben de middelen voor Defensie veel te drastisch afgebouwd", zegt Francken.

"We hebben onze verzekeringspolis laten betalen door anderen, terwijl onze defensie op dit moment in een dramatische toestand verwikkeld is", aldus Francken. "De toestand van onze strategische stocks, van de kazernes en het materiaal van defensie, is om van te huilen. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel." Daarmee doelt Francken op het feit dat de regering De Croo de eerste is in lange tijd die opnieuw investeert in het Belgische leger. 

"We moeten de Belgische defensie opnieuw weerbaar maken", zegt Francken over de toekomst van Defensie. Francken pleit dan ook voor nieuwe herinvesteringen in het leger en een aanpassing van het uitgezette "groeipad" van de federale regering richting 2035. "Deze regering investeert al. Maar het mag wel wat sneller gaan", besluit Francken.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Afspraak op vrijdag/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren