Tagtik

Dit weekend wordt tropisch warm

Barbecues, lange avondwandelingen, tuinfeestjes, plan ze maar allemaal in de komende dagen want het belooft bijzonder warm te worden in België.

Komende dagen blijven de temperaturen de hoogte ingaan met een tropisch warm weekend als hoogtepunt, nadien koelt het lichtjes af, stelt weerman Frank Deboosere. 

Donderdag begint zonnig op vele plaatsen met enkel lokaal wat lage bewolking in Hoog-België. In de loop van de ochtend komt er bewolking opzetten en kunnen er vooral ten zuiden van Samber en Maas buien voorkomen, soms onweerachtig. In het centrale deel van het land kan er hier en daar ook een bui ontstaan, maar over het uiterste westen blijft het zonnig en droog. De maxima liggen rond 17 graden aan zee, 19 tot 23 graden in de Ardennen en tot 25 of 26 graden elders. De wind waait meestal matig uit het oosten tot noordoosten. Dat meldt het KMI.

Donderdagavond en tijdens de nacht naar vrijdag wordt het opnieuw droog, na het uitsterven van de laatste buien. Het kwik daalt naar 12 graden in de Hoge Venen en 15 of 16 graden elders. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten.

Vrijdag wordt het zonnig en nog wat warmer. Er ontwikkelen zich stapelwolken, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen rond 28 graden in het binnenland, maar lokaal kan het kwik in de Kempen naar 30 graden stijgen. Aan de kust en in de Hoge Venen blijft het met 24 of 25 graden wat koeler. Aan de kust steekt in de namiddag een zeebries op en draait de wind naar een noordelijke hoek, waardoor het kwik in de namiddag flink daalt. Elders waait de wind matig uit het oosten.

Zaterdag wordt het opnieuw warm, al zal er geleidelijk hoge bewolking binnenschuiven. Het blijft droog, maar tegen de avond kan er in de regio's nabij de Franse grens een regen- of onweersbui vallen. De maxima liggen rond 30 graden in het binnenland, ook aan zee, al wordt het daar, alsook in het uiterste westen in de loop van de namiddag een stuk frisser. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten, aan zee en in het uiterste westen later matig uit het noordwesten.

Zondag ligt een storing over onze regio en wordt de atmosfeer vochtiger en erg onstabiel, waardoor er een grote kans is op regen- of onweersbuien. Het wordt daarbij iets minder warm met maxima rond 26 graden in het binnenland, 21 graden aan zee, met een overwegend zwakke wind uit een veranderlijke richting, aan zee zwak tot matig uit het noordwesten.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren