Tagtik

Die welriekende meiklokjes: helemaal niet zo onschuldig!

Het is volop de tijd van de meiklokjes. Of noemen jullie deze mooie heerlijk ruikende witte bloemen misschien anders: Lelietje-van-Dalen, Meibloem, Muguet, Mugeesten (Oost-Vlaanderen), Boslilzjes (Limburg) of Bosselenneke (Antwerpen)?

Giftig!
Niemand denkt eraan dat zo’n mooi en schattig bloempje schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Alle delen van deze bloem zijn giftig, ook de rode besjes op de plant!
Dit geldt ook voor het water waar ze hebben ingestaan. De meest voorkomende symptomen na inname zijn verhoogde bloeddruk, braken, buikpijn en diarree. Plaats ze dus uit de buurt van kinderen!
Ook voor dieren zijn ze giftig!

Heerlijke geur
We kennen allemaal wel die heerlijke geur van meiklokjes. Weet wel dat uit deze plant geen etherische olie kan getrokken worden. De geur van jouw poetsproduct of wc-verfrisser die ruikt naar meiklokjes is dus chemisch nagemaakt.

1 mei
Misschien kreeg je op 1 mei wel een bosje meiklokjes als geluksbrenger. Deze traditie komt uit Frankrijk.
Koning Charles IX kreeg op 1 mei 1561 een boeketje meiklokjes om hem veel geluk en voorspoed te wensen in het komende jaar. Van wie de bloemen kwamen, ontdekte hij nooit. Omdat hij zo blij was met het geschenk schonk hij vanaf toen elke jaar op 1 mei een boeket aan alle dames van zijn hof.
Daarom vind je vandaag nog meiklokjes in verschillende kasteeltuinen.

Medicijnen
Zoals bij veel giftige planten, bevat ook deze plant stoffen die gebruikt worden in farmaceutische toepassingen. De inhoudsstoffen worden in minimale hoeveelheden gebruikt in medicijnen voor hartklachten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren