Tagtik

Dan toch geen toelating voor beruchte gevangenenruil met Iran

De plenaire vergadering van de Kamer heeft woensdag het omstreden wetsontwerp goedgekeurd dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren. Het hof van beroep van Brussel heeft de Belgische staat echter vrijdagavond met een beschikking alsnog verboden om de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi uit te leveren aan Iran.

Indirect had deze goedkeuring meteen betrekking op de vrijlating van Olivier Vandecasteele, een Belgische ngo-medewerker die sinds februari in de cel zit in Teheran en de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi, die vorig jaar in België tot 20 jaar cel werd veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs.

Vooral premier De Croo en minister van Justitie Van Quickenborne zijn grote voorstanders van het controverse verdrag. "Belgen die ten onrechte in het buitenland in de gevangenis zitten, moeten geholpen worden", is de redenering. "Bovendien volgt de regering het advies van de veiligheidsdiensten", zei Van Quickenborne, "en betekent de goedkeuring van het verdrag nog niet dat België Assadollah Assadi moet vrijlaten. Er zitten geen automatismen in vervat."

Maar Assadi mag nu dus toch niet overgebracht worden naar Iran. Het hof "beveelt dat het de Belgische Staat op straffe van een geldboete van 500.000 euro voorlopig wordt verboden om Assadollah Assadi vanuit de Belgische gevangenis waar hij een straf van 20 jaar uitzit, op welke wijze dan ook over te brengen naar welke buitenlandse staat dan ook, en in het bijzonder, maar niet uitsluitend, naar de Islamitische Republiek Iran". Het verbod geldt daarom "totdat een hoorzitting op tegenspraak (waar de partijen aanwezig zijn of vertegenwoordigd door een advocaat, red.) kan worden gehouden". De eisers moeten de Belgische staat nu binnen 24 uur dagvaarden voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel voor zo' n hoorzitting.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard - Bruzz/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren