Tagtik

Daarom dragen we in deze hitte het best linnen kledij

Wat voelt er heerlijker om te dragen bij warme temperaturen dan lichte en luchtige kledij van linnen? Met linnen kledij voel je je fris en comfortabel.

Linnen is een volledig natuurlijk materiaal dat kan ademen; je krijgt het minders snel warm en je lichaam kan alzo beter afkoelen. Dus onmisbaar voor onze steeds warmere Belgische temperaturen en voor op vakantie. Als je huid vochtig is door de hitte neemt het linnen dat vocht snel op, zonder vochtig aan te voelen. Bovendien is linnen ook heel snel weer droog.

Linnen kledij vind je tegenwoordig in alle soorten en maten. Tevens hebben de meeste Belgische merken outfits in linnen: broeken, rokken, kleedjes, blouses, jasjes … zowel voor mannen als voor vrouwen. Je kan linnen kledij zeer goed combineren met een andere luchtige stof als katoen. Wie een linnen kledingstuk bezit, weet dat dit jarenlang mooi blijft. Behalve kleding wordt linnen ook gebruikt om beddengoed en tafellakens van te maken.

Wat is linnen?
Linnen wordt gemaakt van vlas en is net als katoen en wol een natuurlijke stof. Producten die van vlas gemaakt zijn hebben geen restafval en zijn biologisch afbreekbaar (recycleerbaar). Bovendien is de CO-2 uitstoot relatief klein. Vlas is een snelgroeiende plant die het goed doet in ons Europees klimaat. Waarschijnlijk ben je zonder het te weten al één van de vlasvelden in Vlaanderen voorbij gewandeld.

De vezels in de plant worden gedroogd en vervolgens worden hier draden van geweven. Van de lange draden wordt heel fijn weefsel geweven; de kortere vezels worden gebruikt voor meer grovere stoffen. Ook wordt lijnzaad gemaakt uit vlas; dit zaad gebruikt men als zaaizaad of in de menselijke voeding (lijnzaadolie), in dierenvoeding en farmaceutische producten.

Linnen en katoen hebben enkele overeenkomsten: ze worden allebei gemaakt op basis van planten en zijn zeer geschikt voor de zomer. Een belangrijk verschil is dat linnen op een meer duurzame manier wordt geproduceerd dan katoen en dus minder slecht is voor het milieu. Katoen kreukt wel wat minder dan linnen, maar linnen is als stof sterker en pluist niet. Indien je het snel kreuken van linnen een nadeel vindt, kan je een mix zoeken van linnen en een andere stof.

Over het algemeen mogen we dus zeggen dat linnen beter scoort dan katoen, polyester en viscose, maar dat het toch een arbeidsintensief proces is met redelijk wat land- en watergebruik.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren