Tagtik

Conner Rousseau niet te spreken over schrapping FC De Kampioenen-afleveringen

Humor evolueert met de tijdsgeest en dat beseffen ze ook bij succesreeks FC De Kampioenen.

Onderwerpen waarmee twintig jaar geleden massaal gelachen werd, liggen anno 2022 gevoeliger. Bij de vele herhalingen van FC de Kampioenen houden ze daar rekening mee, zowel op Eén als online op VRT.nu. Daarom hebben de makers van FC De Kampioenen beslist om zestien afleveringen niet meer uit te zenden.

Sinds enige tijd is er bij de VRT een commissie die elk programma screent op misplaatste opmerkingen. “We houden oude programma’s tegen het licht. Als blijkt dat taalgebruik, situaties, beelden of grappen in de huidige tijdgeest ongepast kunnen overkomen of niet meer in de samenleving van vandaag passen, kan dat een reden zijn om ze ‘onder embargo’ in ons archief te plaatsen: ze worden dan niet meer uitgezonden of online gezet”, zegt woordvoerder Jan Sulmont in Het Nieuwsblad.

Vooruit-voorzitter en ‘Kampioenen’-fan Conner Rousseau is niet te spreken over deze beslissing. Rousseau erkent dat er “soms ongepaste opmerkingen” in de afleveringen zitten. Maar hij stelt zich de vraag wat de beste manier is om daarmee om te gaan. “Leggen we uit waarom bepaalde zaken gevoelig liggen? Of cancelen we zonder duiding?”, klinkt het. Volgens Rousseau moet er in het onderwijs, en op televisie, uitgelegd worden waarom sommige zaken niet door de beugel kunnen, en moet er aandacht zijn voor de veranderende tijdsgeest. “Vele mensen krijgen het gevoel ‘dat je niets meer mag zeggen’. We moeten opletten dat we dat gevoel niet voeden, want dat werkt contraproductief”, vindt Rousseau.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren