Tagtik

Champignons: de smaak van de herfst!

Zijn het champignons? Of paddenstoelen?
Hoewel we paddenstoelen eten als groente, zijn het eigenlijk vruchten van een schimmel. Eetbare paddenstoelen zijn heerlijk, maar sommige soorten kan en mag je absoluut niet eten; goed uitkijken voor giftige paddenstoelen is de boodschap!

De meest eetbare paddenstoel is de witte champignon. De champignon is dus een soort paddenstoel. Deze wordt het hele jaar door in ons eigen land geteeld.

Kende je deze weetjes al over paddenstoelen?

Paddenstoelen bestaan voor 95% uit water en bevatten heel weinig calorieën
Toch zitten ze boordevol gezonde stoffen: mineralen zoals kalium en fosfor, vitamines B2 en K, foliumzuur … Ze bevatten ook iets meer eiwitten dan groenten.

Hoe groter de paddenstoel, hoe meer smaak
Als je twijfelt kies je dus best voor de grote.

Liever borstelen dan wassen
Paddenstoelen zijn als kleine sponsjes die water opzuigen. Borstel ze (of gebruik keukenpapier) daarom zo veel mogelijk om te voorkomen dat je bereiding te waterig wordt. Bij sommige soorten zoals morieljes kan je niet anders dan deze wassen omdat er dikwijls zand achterblijft in de plooien.

Mooi wit houden
Dit doe je door ze na het snijden te besprenkelen met een beetje citroensap.

Paddenstoelen geven meer smaak af als je ze scheurt in plaats van snijdt
Door te scheuren gaat de fijne structuur niet kapot waardoor ze nog lekkerder worden.

Snij een stukje van de steel
Om harde en uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen, snij je best een plakje van de steel af.

Eet niet te veel rauwe champignons
In rauwe champignons zit van nature de gifstof agaritine, een stof die kankerverwekkend zou zijn bij muizen, en in grote hoeveelheden daarom ook bij mensen. Enkele plakjes rauwe champignons in je salade kunnen geen kwaad, maar door de champignons te verhitten, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken.

Gouden regel bij het bakken
Laat de pan goed heet worden! Zo loopt het water er niet te veel uit en worden ze niet te droog. Gebruik ook niet te veel olie of boter, want dat zuigen ze ook helemaal op. Kruid na het bakken met peper en zout.
Paddenstoelen kan je in héél wat gerechten verwerken: pasta met champignons (een lekker veggie gerechtje!), gevulde champignons, bij risotto, in quiches, in stoofpotjes, in tortilla, op toost …

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist

Ook dit kan u interesseren