Tagtik

Burgemeester Gent trekt van 'joint': Vlaams Belang dient klacht in

Burgemeester Mathias De Clercq bracht zondag samen met viroloog Marc Van Ranst een bezoek aan de Gentse Feesten. Op Zataclan botsten ze op organisatoren Xavier Cloet en co. Daar werd ‘De Pétard van Gerard’ aangestoken, een joint waarvan zoveel mogelijk mensen een trekje moeten nemen. Burgemeester De Clercq had de eer om als eerste een trekje te nemen. De burgervader nam een trekje, maar inhaleerde niet. Dat gebeurde met een rietje waar elke keer een stukje van wordt afgeknipt, zodat niemand ziektekiemen aan de volgende kan doorgeven.

Vlaams Belang flatert
Het ging echter niet om een echte joint aangezien er geen THC in zat. Dergelijke CBD-joints zijn volkomen legaal. In heel België zijn de afgelopen jaren trouwens CBD-shops als paddestoelen uit de grond tevoorschijn gekomen. Medicinale cannabis heeft heel wat positieve effecten bij gezondheidsproblemen en het verminderen van stress. Maar bij Vlaams Belang begrepen ze de context duidelijk niet zo goed en proberen ze De Clercq nu in een slecht daglicht te stellen. Vlaams Belang dreigt er zelfs mee klacht in te dienen bij de politie.

“Burgemeester De Clercq stak openlijk en in het bijzijn van kinderen een joint aan, een cannabissigaret. Dit is niet alleen ten strengste verboden op zich, maar dat de burgemeester dit doet, komt ook nog eens neer op het ondermijnen van de eigen politiedienst, en recht en orde in het algemeen. Een burgemeester hoort de wetten na te leven en uit te voeren, niet er de draak mee te steken — laat staan een joint aan te steken.” Het Vlaams Belang Gent is dus niet te spreken over de stunt. “Drugs, ook cannabis, zijn nog steeds illegaal in ons land en dus ook in Gent. Openlijk druggebruik is strikt verboden, zeker in het bijzijn van minderjarigen.”

“Het uitvoeren van deze daad als burgemeester niet anders op te vatten dan een openlijk aanzetten tot druggebruik door iemand met duidelijke morele en politieke autoriteit”, zegt Gents partijvoorzitter Jonas Naeyaert “Bijzonder ondoordacht en onverantwoord, net nu met de Gentse Feesten politie- en sociale diensten hun handen vol hebben met alcohol- en drugmisbruik. Tal van jongeren hebben bovendien sinds de coronacrisis te kampen met verslavingsproblematiek. Is dit de voorbeeldrol die De Clercq wil spelen voor onze kinderen?”

Burgemeester De Clercq zelf reageert laconiek op de heisa. “Sommige mensen begrijpen blijkbaar de typische Gentse Feestenhumor niet, we raden hen warm aan om eens een bezoekje te brengen aan Zataclan”.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren