Tagtik

Zo stuur je jouw kids deze week veilig terug naar school

Het nieuwe schooljaar gaat van start. Alles wordt in gereedheid gebracht om je kids naar school te laten gaan. En natuurlijk wil je dat ze de weg naar school zo veilig mogelijk kunnen afleggen.

Toch beseffen mensen nog te weinig hoe weinig zichtbaar kinderen (en ook volwassenen!) zijn voor anderen in het verkeer. Met de regenachtige dagen voor de deur en de herfst die lonkt, kan je best rekening houden met volgende tips:

Reflecterende kleding
Wanneer je lichte kleding draagt (bleke kleur) zien automobilisten je pas vanaf iets meer dan 50 meter. Deze afstand is te kort om nog goed te kunnen reageren.
Wist je dat je met reflecterende kleding je zichtbaarheid kan verdrievoudigen? De meeste sport- en loopkledij is voorzien van reflecterende strips. Ook heel wat moderne kledij is voorzien van extra reflectie en vervaardigd in een felle kleur zoals fluogeel. Er bestaan zelfs jasjes die gemaakt zijn uit een stof die volledig reflecteert.
Goedkoop en makkelijk aan te trekken is natuurlijk het reflecterend hesje dat je over je kledij aantrekt. Sommige hesjes zijn zelfs voorzien van kleine ledlampjes.

Lampjes
Lampjes kan je ook los kopen. Goedkoop en eenvoudig zijn ook de armbandjes die je rond je bovenarm kan bevestigen.
Op het platteland waar minder verlichting is, is een lamp die je op je voorhoofd of borst plaatst goed voor extra zichtbaarheid. In de stad kunnen deze lampjes voor de tegenligger wel eens verblindend en niet zo aangenaam zijn, en dus niet zo aangewezen.

Let op!
-ga op voorhand na welke schoolroute het meest verlicht is
-kan je niet op het voet- of fietspad, zorg er dan voor dat je stapt aan de kant van het tegemoetkomende verkeer. Zo zie je welk verkeer er op je afkomt.
-bevestig reflecterende elementen of lampjes op je meest bewegende lichaamsdelen zoals voeten en armen. Zo zien de andere weggebruikers nog scherper welke bewegingen je maakt en in welke richting.
-blijf ook in het donker de verkeersregels respecteren; oversteken doe je niet zomaar maar op het zebrapad

TIP:
Zit je ’s avonds in de auto of op de fiets, let dan eens goed op andere fietsers of wandelaars. Dan zal je merken hoe (weinig) zichtbaar deze dikwijls zijn!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren