Tagtik

"Op termijn méér files door zelfrijdende auto’s"

Op dit moment lijkt het nog verre toekomstmuziek, maar tegen 2030 of 2040 zullen er steeds meer zelfrijdende auto's op onze wegen rijden. Omdat die auto’s vol zitten met sensoren en camera’s zullen ze bijna niet meer bij ongevallen betrokken zijn. Een groot pluspunt voor de verkeersveiligheid dus.

Maar er zit ook een keerzijde aan aangezien er meer file zal ontstaan, waarschuwt het Federaal Planbureau in een studie. Omdat technologische snufjes het autorijden zullen overnemen, zal de bestuurder tijdens de autorit niet meer op de weg moeten letten en kan hij ondertussen werken of ontspannen. Dat zal verplaatsingen met de wagen aantrekkelijker maken en ervoor zorgen dat we opnieuw meer de wagen boven de fiets of het openbaar vervoer zullen verkiezen, stelt het Federaal Planbureau.

Er wordt verwacht dat volledig zelfrijdende auto’s efficiënter rijden, de capaciteit van de weg beter gebruiken en minder ongevallen veroorzaken. Daardoor zal de doorstroming van het verkeer in de eerste plaats net verbeteren. Dat effect wordt echter teniet gedaan omdat we door het gemak van de zelfrijdende auto met z'n allen juist vaker in de wagen zullen zitten.

(SR for Tagtik/Source: Federaal Planbureau/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren