Tagtik

Westhoekwolf trekt richting Oost-Vlaanderen

De Westhoekwolf, zoals hij intussen al genoemd wordt in België, werd vorige week dinsdag voor het eerst gespot in een natuurgebied in Krombeke, nabij Poperinge. Sindsdien heeft het dier een parcours afgelegd langs Merkem en de ring rond Roeselare. Zaterdag werd hij voor de laatste keer gezien in Egem, nabij de grens met Oost-Vlaanderen. 

Voor het eerst in 200 jaar werd er dus een wolf gespot op West-Vlaams grondgebied, maar het dier zou de provincie inmiddels al verlaten hebben.

De wolf is afkomstig uit het zuiden, mogelijk uit Frankrijk, en was volop bezig West-Vlaanderen te verkennen, nu is Oost-Vlaanderen aan de beurt. En dat is niet ongewoon voor een wolf. Het gaat immers om een zwerver, die mogelijk komt vanuit de Franse Alpen of een andere zuidoostelijke Franse regio, waar wolven vertoeven. Een wolf legt ’s nachts afstanden af van tachtig kilometer: dan staat hij op een week tijd van de Alpen in Poperinge. In de streek van Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen bestaat geen natuurgebied dat groot genoeg is voor de wolf, dus gaat hij verder op zoek. 

"Hoogstwaarschijnlijk komt het dier uit het zuiden, want hij ziet er heel wat anders uit dan wolven uit de Centraal-Europese populatie. Hij heeft wel wat trekjes van een wolfshond, maar zijn gedrag versterkt ons vermoeden dat het wel zeker om een wolf gaat. Een DNA-staal van een dood schaap uit Poperinge zou binnenkort misschien meer duidelijkheid kunnen brengen", zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

De wolf vormt absoluut geen gevaar voor de mens. Wie vee of pluimvee houdt, plaatst de dieren 's nachts best binnen voor de zekerheid. 

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren