Tagtik

Verontrustend fenomeen: 138 apen dood aangetroffen aan de voet van een boom

Mexico heeft nu al een week te maken met een verschrikkelijke hittegolf. Dinsdag 21 mei was de heetste dag, met maximumtemperaturen van bijna 45 graden Celsius. Naast de branden en ontbossing ondervinden nu ook dieren, vooral brulapen, de zware gevolgen van deze hittegolf.  

De verstikkende hitte is verantwoordelijk voor veel sterfgevallen. In totaal stierven sinds 16 mei al 138 apen, volledig uitgedroogd door deze verschroeiende hitte. Dat meldt de Usumacinta biodiversiteitsbeschermingsgroep. "Ze kwamen aan in kritieke toestand, met uitdroging en koorts. Het was duidelijk een hitteberoerte", zegt een van de artsen van de Usumacinta-groep, Sergio Valenzuela. 

Als gevolg van de hittegolf die het land teistert, vallen brulapen "als appels" uit bomen en vallen ze tientallen meters naar beneden. 

"Dit bloedbad is echt hartverscheurend voor de staat Tabasco, waar brulapen echte iconen zijn", meldt het mediakanaal Demotivateur. Experts waarschuwen de gemeenschap om extra aandacht te besteden als ze tekenen van zwakte bij de dieren opmerken. Sommigen spreken zelfs van een epidemie. 

Brulapen zijn primaten die bekend staan om hun gebrul (dus we weten waar hun naam vandaan komt). Ze zijn door de IUCN (International Union for Conservation of Nature) geclassificeerd als een kwetsbare diersoort. "Voor de lokale bevolking is het redden van brulapen essentieel omdat ze fungeren als een "schildwachtsoort", die informatie kan verschaffen over een heel ecosysteem", aldus Demotivateur. 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Demotivateur/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren