Tagtik

Stuk van Mount Everest breekt af door gewicht klimmers: catastrofale gevolgen!

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld boven zeeniveau en ligt in de Mahalangur Himal sub-range van de Himalaya. De grens tussen China en Nepal loopt over de top. De Mount Everest bereikt een hoogte van 8.848,86 m vormt dan ook een stevige uitdaging voor menig alpinist. De aantrekkingskracht is groot, maar dat houdt ook veel gevaar in.

Sinds het jaar 1953 hebben er tot januari 2024 in totaal 11.996 beklimmingen van de Mount Everest plaatsgevonden, op alle routes, en dit door 6.664 verschillende alpinisten. Maar geregeld gaat het grondig fout. En vaak met catastrofale gevolgen in deze loodzware en zuurstofarme omstandigheden, letterlijk op het dak van de wereld.

Zo zijn eind mei een paar klimmers naar beneden gevallen van de Mount Everest toen een stuk van de berg vlak onder de top afbrak. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. Het zou gaan om een Britse man en zijn gids. Vier anderen slaagden erin zichzelf in extremis veiligheid te brengen doordat ze aan een touw vastgemaakt zaten. De bergrichel brak waarschijnlijk af door het gewicht van de vele mensen die erop stonden. Het tragische voorval vond op dinsdag 21 mei plaats op de zogeheten Hillary Step.

Dit seizoen alleen al zouden er al 7 mensen gestorven zijn tijdens hun beklimming van de Mount Everest. 

(FVDV for Tagtik/Illustration: Michael Clarke for Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren