Tagtik

Rotsblok van 2 miljoen kubieke meter klaar om Zwitsers bergdorpje te verpletteren

De 70 inwoners van het Zwitserse Brienz, een bergdorpje in het oostelijke kanton Graubünden, leven al vele maanden en zelfs jaren in angst. Hun dorp wordt gezien als een geologische tijdbom, en die zou wel eens weldra voor een nooit eerder geziene ravage kunnen zorgen. 

De inwoners van Brienz moeten met spoed hun woning verlaten en wegtrekken uit het dorp. Dat komt omdat een rotsblok van maar liefst 2 miljoen kubieke meter klaar ligt om hun dorp te verpletteren. 

Het dorp is de afgelopen jaren al stapsgewijs het dal in gegeleden, dat valt bijvoorbeeld te zien aan de kerktoren die inmiddels scheef staat. Vele huizen liepen scheuren op de afgelopen jaren en rotsblokken vallen geregeld van de bergen in de achtertuinen van de inwoners. Maar nu staat een hele bergwand op het punt naar beneden te komen en het dorp te verpletteren. Dinsdagochtend werden de inwoners dan ook gevraagd om zo snel mogelijk het dorp te verlaten.

Klimaatopwarming is oorzaak van deze tragedie
De klimaatopwarming ligt aan de oorzaak van dit nakend drama. Door de stijging van de temperatuur is het ontdooien van gletsjers en het verdwijnen van gebieden met permafrost immers in een stroomversnelling geraakt. En het gevolg daarvan is dat rotsen instabiel worden en naar beneden komen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren