Tagtik

Kunnen ze met walvisgeluiden verdwaalde orka uit Seine krijgen?

Een orka die eerder al enkele keren werd gespot voor de Franse kust, werd nu gezien in de Franse rivier de Seine. Het dier zal met walvisgeluiden opnieuw naar zee worden gelokt.

Hij werd reeds verschillende keren gespot in monding van de Seine, maar nu werd hij zelfs zo'n zestig kilometer stroomopwaarts in de rivier bij Yainville gezien. Het is helemaal niet gebruikelijk dat een orka opduikt in de Seine. Orka's komen immers gewoonlijk voor voor de kusten van Schotland, IJsland en Noorwegen en verder naar het zuiden in de Atlantische Oceaan in de Golf van Biskaje. Mogelijk gaat het hier om een jong dier dat zijn groep is kwijtgeraakt. Het dier zou ziek zijn en in rustigere wateren op zoek zijn naar voedsel. Hij vertoont volgens kenners tekenen van vermagering en een schimmelinfectie.

Met de inzet van walvisgeluiden willen experten vermijden dat een schip moet worden ingezet, wat het verzwakte dier nog meer stress zou bezorgen. Met deze walvisgeluiden zal het dier opnieuw naar zee worden gelokt. Een drone zal de vorderingen van het dier monitoren.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren